Politika upotrebe kolačića

Politika upotrebe „kolačića“ je deo naše Politike privatnosti, te se pravila iste shodno primenjuju na sve što nije posebno uređeno ovim dokumentom.

Šta su „kolačići“?

„Kolačići“ (engl. cookies) su kratki kodirani zapisi koje generiše posećeni internet sajt i koji ostaju zapamćeni u pretraživaču korisničkog uređaja. Služe veb serveru i pretraživaču kako bi „zapamtili“ korisničku aktivnost na određenom internet sajtu i kako bi u budućnosti isporučili internet stranicu prilagođenu konkretnom korisniku.

Korišćenje „kolačića“ pruža Vam potpuno i bolje korisničko iskustvo jer omogućava sve funkcionalnosti našeg internet sajta, koje nećete biti u prilici da iskoristite ako ne prihvatite upotrebu „kolačića“.

„Kolačići“ su tehnologija pomoću koje automatski prikupljamo određene podatke o ličnosti sa Vašeg uređaja preko kojeg pristupate našem internet sajtu. Ove podatke prikupljamo na osnovu Vašeg slobodnog pristanka, koji dajete prilikom prve posete našem sajtu kada Vam se pojavljuje „prozor“ za prihvatanje upotrebe „kolačića“ i primenu Uslova korišćenja sajta i Politike privatnosti (čiji je sastavni deo i ova Politika „kolačića“). O pravnom osnovu, svrsi, čuvanju automatski prikupljenih podataka o ličnosti, (ne)obaveznosti davanja ove vrste podataka, kao i merama zaštite i bezbednosti koje preduzimamo radi zaštite Vaše privatnosti i podataka o ličnosti, pročitajte u našoj Politici privatnosti.

1 Koje „kolačiće“ koristimo?

Spisak, trajanje i detaljan opis svih vrsta „kolačića“ koje koristimo možete pogledati u Podešavanjima „kolačića“.

Svi „kolačići“ koje koristimo su anonimizovani i ni na koji način nam ne omogućavaju da utvrdimo Vaš identitet samo na osnovu podataka koje su prikupili (pseudonimizacija), niti nam omogućavaju uvid u podatke o ličnosti koje ste podelili na drugim internet sajtovima ili društvenim mrežama.

Za upotrebu pojedinih vrsta „kolačića” koristimo usluge obrađivača podataka, kao treće strane. Veliku pažnju posvećujemo izboru obrađivača i vodimo računa da angažujemo one čiji je kvalitet proveren i rad u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije. Koristimo usluge sledećih obrađivača podataka: Google LLC, USA; Facebook Inc, USA; The Rocket Science Group LLC, USA (MailChimp).

1.1 Neophodni „kolačići“

Ovi „kolačići“ omogućavaju osnovne funkcije našeg internet sajta. Neophodni su za ispravan rad sajta, jer obezbeđuju njegove osnovne funkcije i bezbednost. Koristimo ih kada prvi put dajete pristanak na upotrebu „kolačića“ na našem internet sajtu, kako se „prozor“ za pristanak ne bi ponovo pojavljivao prilikom narednih poseta sajtu.

Vaši podaci o ličnosti koji se mogu automatski prikupiti putem neophodnih „kolačića“: pretraživač koji tom prilikom koristite i sl.

1.2 Analitički „kolačići“

Ovi „kolačići“ nam pružaju mogućnost analize i praćenja statistike na stranicama našeg internet sajta. Pomažu nam da razumemo interakcije korisnika na našem sajtu, kako bismo uočili Vaša interesovanja i potrebe i kako bismo sajt unapredili zarad poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva. Ovi „kolačići“ se koriste da bismo imali uvid u to kako se Vaš uređaj i Vi kao korisnik ponašate na našem sajtu.

Vaši podaci o ličnosti koji se mogu automatski prikupiti putem analitičkih „kolačića“: vrsta uređaja preko kojeg pristupate našem internet sajtu, pretraživač koji tom prilikom koristite, šira geografska lokacija (država, grad), pol, godine života, vreme u koje posećujete naš sajt, vreme zadržavanja na sajtu, stranice našeg sajta koje najčešće posećujete i na kojima se najduže zadržavate, internet mesto sa kojeg ste došli na naš sajt i sl.

1.3 Marketinški „kolačići“

Ovi „kolačići“ pružaju nam uvid u interakcije korisnika na našem sajtu, kako bismo uočili koji sadržaj Vas najviše zanima i kako bismo spram toga mogli da radimo na unapređenju kvaliteta sajta i kreiranju naše marketing strategije. Time doprinosimo i poboljšanju Vašeg korisničkog iskustva isporučujući Vam prilagođene reklame.

Vaši podaci o ličnosti koji se mogu automatski prikupiti putem marketinških „kolačića“: vrsta uređaja preko kojeg pristupate našem internet sajtu, pretraživač koji tom prilikom koristite, šira geografska lokacija (država, grad), pol, godine života, vreme u koje posećujete naš sajt, vreme zadržavanja na sajtu, stranice našeg sajta koje najčešće posećujete i na kojima se najduže zadržavate, internet mesto sa kojeg ste došli na naš sajt, ime, imejl adresa i sl.

1.4 Alatke za deljenje sadržaja sa našeg internet sajta

Nutrikator Vam pruža mogućnost da određeni sadržaj sa našeg internet sajta podelite na društvene mreže ili druge internet sajtove (Fejsbuk, Tviter, Pinterest, Linkdin, mejl i sl). Alatke za deljenje sadržaja mogu prikupiti pojedine podatke koji se odnose na korišćenje našeg sajta, poput toga koje stranice ste posećivali, koliko je vreme zadržavanja na sajtu i sl.

Ako prilikom korišćenja alatki za deljenje sadržaja ostavite svoje podatke o ličnosti, te podatke mogu prikupiti i koristiti društvene mreže i drugi internet sajtovi na koje ste sadržaj podelili. Svaki od tih sajtova i društvenih mreža ima sopstvenu politiku privatnosti u skladu sa kojom postupa. Nutrikator d.o.o. ne snosi nikakvu odgovornost, niti ima kontrolu nad društvenim mrežama i drugim sajtovima na koje delite sadržaj i njihovim politikama privatnosti.

2 Podešavanje „kolačića“

Primenu ove Politike „kolačića“ i upotrebe „kolačića“ prihvatate kada prilikom prve posete našem sajtu u „prozoru“ koji se pojavi, prihvatite Uslove korišćenja i Politiku privatnosti (čiji sastavni deo čini i ova Politika „kolačića“). Prihvatanjem svih vrsta „kolačića“ koje koristimo, moći ćete u potpunosti da uživate sve funkcionalnosti i mogućnosti koje naš sajt pruža, kako bi Vaše korisničko iskustvo bilo na najvišem nivou. Možete da označite koje vrste „kolačića“ prihvatate, a čiju primenu ne prihvatate.

Kada jednom prihvatite primenu ovih dokumenata i upotrebu „kolačića“, „prozor“ za prihvatanje Vam se više neće pojavljivati prilikom narednih poseta našem sajtu.

Ako želite da isključite „kolačiće“ ili izmenite vrste „kolačića“ čiju primenu prihvatate, to možete učiniti klikom na link Podešavanje „kolačića“ Podešavanje kolačića . U podešavanjima možete uključiti/isključiti primenu analitičkih i marketinških „kolačića“ koje koristimo. Primenu neophodnih „kolačića“ nije moguće isključiti, imajući u vidu da je ova vrsta „kolačića“ potrebna za osnovno funkcionisanje i ispravan rad našeg sajta.

„Kolačiće“ možete isključiti ili izmeniti i na svom uređaju kroz podešavanja internet pretraživača koji koristite (npr. Gugl Hrom, Mozila Fajerfoks, Opera, Safari i dr). Većina pretraživača je podešena tako da podrazumeva upotrebu „kolačića“. Kako biste izmenili „kolačiće“, u pretraživaču koji koristite posetite odeljak koji se odnosi na pomoć i podršku korisnicima za uključivanje/isključivanje „kolačića“.

Imajte u vidu da ako isključite sve „kolačiće“, bilo putem podešavanja internet pretraživača, bilo putem podešavanja „kolačića“ na našem sajtu, određeni sadržaj ili stranice našeg internet sajta će Vam ostati nedostupni.